Goju betekenis

Goju-ryu

Goju-ryu (剛柔流) is een van de vier traditionele karatestijlen* en is Japans voor hard-zachte stijl. De stichter van deze stijl is Chojun Miyagi sensei. De stijl kent zowel harde als zachte technieken. Om hetzelfde resultaat te krijgen, is de filosofie, hoeft men niet altijd hard aan te vallen; zacht kan een net zo goede en soms zelfs betere werking hebben. De stijlnaam goju is opgebouwd uit de woorden go en ju, welke respectievelijk hard en zacht betekenen. In de training van het Goju-ryu Karate-do zijn deze principes terug te vinden in de veelvuldige afwisseling van ‘zachte’ en ‘harde’ technieken. Zachte, met muchime uitgevoerde bewegingen, waarbij de kracht van de tegenstander geabsorbeerd wordt; harde, met kime uitgevoerde technieken, waarmee een aanvaller veelal definitief onschadelijk wordt gemaakt. Ook wordt er in het Goju-ryu veel belang gehecht aan de verschillende manieren van ademhalen en het gebruik van de juiste ademhaling bij de juiste techniek. Het Goju-ryu gebruikt zowel lineaire/directe als circulaire technieken.

Basis

De basis van het goju-ryu ligt voornamelijk in de kata’s. Kata’s zijn bewegingspatronen van verdedigings- en aanvalstechnieken. Elke kata bestaat uit een voorgeschreven patroon dat de karatestudent zonder partner uitvoert. Deze kata’s zijn overgeleverd door vroegere grootmeesters, die ze destilleerden uit hun jarenlange onderzoek, training en ervaringen opgedaan in feitelijke gevechtssituaties.

De ware betekenis en geest van het Goju-ryu zijn te vinden in de kata, en alleen door de studie ervan kan de karatestudent deze betekenis leren begrijpen. Om deze reden worden binnen de traditionele stijlen de overgeleverde bewegingspatronen uit de kata dan ook niet gewijzigd. Wanneer om esthetische redenen, of om het leerproces te vergemakkelijken deze patronen gewijzigd zouden worden, zou het karate zijn overgeleverde ware betekenis en geest verliezen.

Organisatie

De IKGA (International Karate-do Goju-kai Association) is een organisatie opgericht door Gogen Yamaguchi die het traditionele Japanse goju-ryu probeert te bevorderen. De huidige president van deze internationale organisatie is Goshi Yamaguchi, de zoon van de oprichter Gogen Yamaguchi. In Nederland wordt de IKGA vertegenwoordigt door de stichting Goju-kai Karate-do Holland onder de technische leiding van Jan van den Dries. Ook het Goju-kai heeft zijn eigen embleem. Het embleem wordt voorgesteld door een gebalde vuist waarvan de zachte handpalm getoond wordt. Zo wordt het harde en het zachte element in één embleem vastgelegd. Onder de vuist staan de woorden: Karate-do Goju-ryu in 6 kanji.

* Bij karate onderscheidt men verschillende stijlen. Onderscheidend voor de diverse stijlen zijn de diverse kata, een min of meer eigen filosofie en eigen wedstrijdreglementen. De Federation of All Japan Karatedo Organization erkent 4 zogenoemde traditionele stijlen (de Yondai Ryuha), dit zijn:

Goju-ryu

Shotokan

Shito-ryu

Wado-ryu


Meer over Goju: http://www.gojukai.nl/

uit:http://nl.wikipedia.org/wiki/Goju-ryu

Terug naar vorige pagina